Dünya Halleri Yayın Hayatına Veda Ediyor
- AĞUSTOS 7, 2019
- 0
- 0
2 Kasım 2014’ten bu yana teknoloji, tasarım, kültür ve sanat başta olmak üzere dünyadaki gelişmeler üzerine yayın yapan sosyal ağ Dünya Halleri yayın hayatına veda edeceğini duyurdu. Girişimin öncüsü Serdar Kuzuloğlu tarafından internet sitesinde, “Hoşçakalın” başlığıyla yer alan açıklama ise şöyle;
Dünya Halleri yayın hayatına 2 Kasım 2014 tarihinde başladı. Bugün itibarıyla tam 1.739 gün olmuş. Bu siteyi hayata geçirirken amacım, her anlamda alabildiğine içine kapanan Türkiye’deki insanlara akıntısına kapılıp gittikleri gündemin yanı sıra dünyada neler olup bittiğini aktarmaktı. Öte diyarlarda olup-biten, önem taşıyan ancak medyada kendine yeterince yer bulamayan; hatta bazen bahsi dahi geçmeyen konuları derlemek; ilham vermek, hayal kurdurmak istiyordum.
Pazar günleri yayınlanan Haftalık özetler ile başlayan bu çabada giderek artan okuyucu sayısına paralel olarak ‘dil engeli’ denen şey ile tanıştım. Ziyaretçilerin büyük bir bölümü özetlerde yer verdiğim yabancı dildeki bağlantıları takip edemiyor, bu da aktardığım gelişmelerin karşılığını tam olarak bulamamasına yol açıyordu. Bu sebeple hafta sonu özetlerinde değineceğim konuları hafta içi elimden geldiği kadarıyla Türkçeye çevirerek yayınlamaya başladım. Ne var ki mevcut iş yoğunluğum bir yandan gündemi filtreleyip bir yandan da çeviri yapmama izin vermedi. Bu sebeple çeviri yapmak için bir ekip kurmak zorunda kaldım.
Böylece Dünya Halleri,okuduğunuz bu yazı haricinde 6 bin 363 haber, 249 haftalık özet, 59 spor özeti ve 58 pazarlama girişimi özeti yayınladı. Dünyayı değiştiren olayları, ana trendleri; spordan sanata, uzaydan sağlığa, otomotivden kripto paralara kadar mümkün olduğunca geniş bir çerçevede ele alıp aktaran bir kaynağa dönüştü. İçeriğimizin düzgün bir Türkçeye sahip olması için titizlikle çalıştık. Pek çok emsalinin aksine, yer verdiği gelişmelerin kaynaklarını paylaşan, tuzak başlık aldatmacalarına girmeyen, foto galerilerle çile çektirmeyen, mümkün olduğunca tarafsız, ön yargısız bir yayın politikası izledik. Okunabilirliği en üst seviyede tutmak adına her haberde tek tıklamayla ulaşılan ayrıca bir özet dahi hazırladık. Aynı gerekçeyle reklamsız bir yayın politikası izledik. Çok teklif edilmesine rağmen hiçbir ücretli içerik yayınlamadık. Sponsorluk desteği sunan iki şirket haricinde sayfalarımızda hiçbir reklam yer almadı. Bütün bu özverili çabanın karşılığını okur mesajlarında, sosyal medya paylaşımlarında ve çeşitli platformlarda hakkımızda yazılan yorumlarda fazlasıyla aldık.
Ne var ki geldiğimiz noktada ortaya çıktı ki, ulaştığımız günlük ortalama 30 – 40 bin ziyaretçi bandındaki (ülke nüfusuna kıyasla son derece az fakat kıymetli) kitle, hayallerimize ulaşmaya yetmiyor. Ayakta kalmak için gereken çabayı göğüsleyen yazı ekibinin ve teknik altyapının maliyeti kendi maddi imkanlarımla yürütebileceğim eşiği çoktan aşmış durumda. (Hiçbir karşılık beklemeden içeriğimize katkı sağlamak isteyenler olduysa da neredeyse tamamı bir saman alevi gibi yanıp, söndü.)
Sponsorluğa olumlu bakan şirketlerin ayırabildiği bütçeler hayli kısıtlı ancak karşılığındaki beklentileri sitenin genetiğini bozacak, okurun gözünde sıradanlaştıracak türdendi. Okur desteğine başvurmak da bir seçenek olarak aklıma geldiyse de bu yöndeki mevcut çabaların nasıl güdük kaldığına şahit olduğumdan vazgeçtim.
Ben bu yola sıradışı, farklı bir şey yapmak için çıkmıştım. Sıradan, benzer, öylesine bir şey olmasındansa hiç olmaması her anlamda daha hayırlı olur diye düşündüm. Doğrudur, yanlıştır; ayrı.
İçimde kalanlar
- Haftanın Özeti serisini bir yıllık almanak olarak yayınlayabilmeyi çok isterdim (İçeriği hazır olmakla birlikte yoğun bir editöryal çalışma gerektiriyordu. Yayınevleri Türkiye’de böyle bir alışkanlık olmadığı gerekçesiyle basmaya yanaşmadı. Elektronik formatına ise hiçbir şirketi ikna edemedim)
- İçeriğimizi bir podcast ve Youtube kanalı ile farklı formatlarda aktarmayı isterdim (Bu konuda yardımcı olmak isteyenler oldu ancak ben sürekliliği sağlamayacak kadar yoğun bir tempoda çalıştığım için başlamaya cesaret edemedim.)
- Televizyonun hala en büyük ortak payda olduğu Türkiye’de Dünya Halleri’ni bir TV programı olarak ekranlara taşımak çok güzel olurdu. (Görüştüğüm TV kanallarının hepsi sponsor istedi. Sponsorluk için kapısını çaldığım hiçbir şirket olumlu yanıt vermedi.)
- Bir mobil uygulama iyi olabilirdi. (Çoğu kullanıcı telefon ya da tabletinin web tarayıcısını kullanmak yerine uygulamadan takip etmeyi tercih ediyor. Ancak sitemizin kendine has bazı teknik altyapı detayları elimizi kolumuzu bağladı.)
Sonuca gelirsek: Son derece nezih bir kitleye ulaşan Dünya Halleri sitesi 25 yıllık medya hayatımda en çok emek verdiğim ve en gurur duyduğum projelerden biri olarak defteri bugün alnının akıyla kapatıyor. Güzel ve faydalı bir kaynak oluşturmaya çalıştık. Daha iyisi mutlaka olabilirdi. Gücümüz ve kaynaklarımız bu kadarına yetti. Site ve arşivimiz yayında kalacak ancak artık yeni bir içerik eklenmeyecek.
En başta bu güne kadar benimle birlikte siteye emek veren gelmiş-geçmiş bütün editörlerimize, destek olan kurumlara ve elbette bizleri bu yolculuğumuzda yalnız bırakmayan siz okuyucularımıza bütün kalbimle teşekkürlerimi sunarım.
Başka bir heveste yeniden karşılaşmak dileğiyle.
Yapılan açıklamanın ardından internet sitesinin girişinde, “Dünya Halleri sitesi 6 Ağustos 2019 tarihinde yayın hayatını noktalamıştır,” sözleri yer aldı.