Dede Korkut, Somut Olmayan Kültür Mirası Listesinde

Balta
Dede Korkut, Somut Olmayan Kültür Mirası Listesinde

Oğuz Türklerinin bilinen en eski destanı Dede Korkut, UNESCO tarafından Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Listesine kabul edildi. Morityus Cumhuriyetinin başkenti Port Louis’te gerçekleştirilen 31. Hükûmetler Arası Komite Toplantısında alınan karara göre Dede Korkut Destanı, yaşatılması ve kuşaktan kuşağa aktarılması gereken değerler arasında yerini alacak. Epik bir destan olarak günümüzde Türkçe konuşulan ülkelerde anlatılmaya devam eden destan, birleştirici ve öğretici yönüyle ön plana çıkıyor.

Eser ilk olarak Kilisli Rıfat tarafından 1916 yılında Osmanlı Türkçesiyle Kitâb-ı Dede alâ Tâife-i Oğuzân adıyla yayınlandı. 1938’de ise hârf inkılâbını da göz önünde bulunduran Şair Orhan Şâik Gökyay, Latin harfleriyle yeniden ele alarak kaybolmasına engel oldu. Korkut Ata olarak bilinen destanların anlatıcısı, destansı kişiliğiyle kimi nüshalarda İslâm öncesi yaşıyor görünürken, kimi nüshalarda İslâm’ın vaizliğini vazife gören birisi olarak karşımıza çıkıyor. Anadolu’da gür sakallı, bodur, kilolu iken Orta Asya’da köse, ince yüzlü ve zayıf olarak tarif ediliyor.

Dede Korkut, Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle somut olmayan kültür mirası listesinde 17. sırayı alacak ve böylece listeye ülkemizin listeye en fazla değer kazandıran ilk 5 ülke arasındaki yerini koruyacak.

Kaynaklar: FotoğrafMetin

Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0 kullanıcı tepki verdi
Bunlar da ilginizi çekebilir
Benzer yazıları okuyabilirsiniz.
 
74. Yunus Nadi Ödülleri Belli Oldu
  • EKİM 3, 2019
  • 1181 görüntülenme
0 Yorum
Yorumları okuyabilir ve cevaplayabilirsiniz.

Yorum Yazın
E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlendi.