Türkiye’nin İlk Bilim Kurgu Eseri Okurla Buluştu
- MAYIS 17, 2019
- 0
- 0

Karakarga Yayınları Osman Nuri Eralp’in “Başka Dünyalarda Hayat Var Mıdır?” adlı Türkiye’nin ilk bilim kurgu eserini Merve Köken’in günümüz Türkçesine çevirisiyle yayımladı. Yayınevinin Kayıp Kitaplar Kütüphanesi serisine aldığı eser, ülkemizde ilk defa okuyucuyla buluşacak.
Eserin tanıtım bülteninden
Türkiye’nin ilk bilim-kurgu eseri, bir asır sonra ilk defa Latin harfleriyle okuyucuyla buluşuyor.
“Bu dünyalarda canlı yaratık var mıdır? Şüphesiz böyle bir sorunun cevabı lazımdır, dediğimiz sürece hayat neden sadece dünyamızda oluşmuş olsun? Bu âlemlerin ortasında, bu dünyaların hepsi birdir. Toz kadar olan Dünya’mızda hayat, canlı yaratık olsun da, onlarda olmasın? Onlar bu dünyadan küçük müdür? Onlar bu dünyadan ilerleme bazında farklı mıdır? Hayır, bu bahsedilen dünyamız gibi hep birbirinden doğmuştur. Hepsi birbirinin anası, babası, hepsi birbirinin kardeşidir. İşte bu soruya karşı bugün kesin cevap verilmiş:
Her âlemin kendine özgü, kendi doğal şartlarına göre oluşmuş canlısı, canlı yaratığı vardır.”
Haktan Akdoğan
Yazar Hakkında
1877’de Arapgir’de dünyaya gelen Osman Nuri Bey, askeri veteriner okulundan birincilikle mezun oldu. 1899’da yüzbaşı rütbesini aldı ve eğitimine sırasıyla Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye ve Sorbonne, Institut Pasteur’da devam etti. Makteriyolog veteriner hekim Eralp, organik kimya muallimiydi ve kaleme aldığı İlm-i Kimya-yı Uzv-i Tıbbi adlı eser türünün en kapsamlıları arasındaydı. Çalışmaları münasebetiyle Fransa tarafından Officier d’Académie ve Officier de I’instruction Pblique nişanlarına layık görüldü. Türkiye’nin ilk bilimsel nitelikli dergisi Cem’iyett-i İlmiye-i Baytariyye’nin kurucusudur. Emekli olduktan sonra çalışmalarına Fatih’teki evinde devam etti ve 1940 yaşında hayatını kaybetti.